22 februari 2016

Ermelo legt onderzoek toeristenbelasting stil

In afwachting van nieuwe  gemeentelijke verblijfsbelasting

ERMELO - Het college van Ermelo heeft het onderzoek naar de forensen- en toeristenbelasting voorlopig stilgelegd. Gewacht wordt op het wetsvoorstel waarbij gemeenten meer ruimte krijgen om zelf belastingen te kunnen innen. Al jaren wordt in Den Haag gediscussieerd over de toekomst van de toeristenbelasting. Die zou volgens de politiek samen moten gaan tot een nieuwe verblijfsbelasting. Die zou dan wel blijven bestaan, maar in een andere vorm.

Het collge heeft daarom besloten, in afwachting van de nieuwe gemeentebelasting, nu de tarieven toeristenbelasting 2017 gelijk te houden en niet te indexeren. ,,Minister Plasterk heeft in een brief laten weten dat gemeenten die zijn overgegaan tot het innen van precariobelasting, deze in 10 jaar moeten afbouwen'', aldus wethouder Jan van Eijsden. Ermelo is twee jaar geleden begonnen met deze belasting in te voeren. Van Eijsden: ,,De invoering daarvan ligt onder de rechter, maar de aankondiging van minister Plasterk is voor ons een signaal dat er zaken veranderen. Daarom gaan we het regiem nu al aanpassen en de belasting stopzetten in afwachting van wetgeving uit Den Haag.''

Ingezetenbelasting

Volgens de brief uit Den Haag zou er mogelijk vanaf 2019 een verschuiving van de inkomstenbelasting naar het gemeentelijk belastinggebied plaatsvinden voor een bedrag van 4 miljard. Dan verdwijnen mogelijk een aantal kleine gemeentelijke belastingen. De forensenbelasting zou dan samen gaan met de toeristenbelasting tot een nieuwe verblijfsbelasting.''

Dat mensen dan zullen gaan 'shoppen' tussen gemeenten en steden is zeker een mogelijkheid, geeft burgemeester André Baars toe. Maar dat gemeenten dan lukraak hun belastingen zullen verhogen, is niet verstandig, denkt Baars. ,,Dan word je als gemeente aan de achterkant gecorrigeerd in de toelage van het Rijk. Voor ozb-belasting bestaat nu al een norm, zit je er onder dan zegt het Rijk 'je hebt zelf nog ruimte om die belasting te verhogen en word je gekort in de uitkering. Als je er boven zit, geldt het omgekeerde. Wij zitten ver onder die norm.'' Baars noemt de nieuwe invoering van gemeentelijke belasting 'interessant'.

Het nieuwe belastingplan is inmiddels in de tweede kamer behandeld. Voor de zomer van 2016 komt er een voorontwerp van een wetsvoorstel voor de verruiming van het gemeentelijk belastinggebied.

Bron: Ermelonext.nl