7 december 2016

Eerste Collectief Particulier Opdrachtgeverschap Ermelo bouwt aan Kozakkenkamp

Op de locatie waar Volksuniversiteit Vuvera huist aan de Kozakkenkamp 33 worden plannen ontwikkeld voor de bouw van 10 eengezinswoningen. De nieuwbouw is een initiatief van het eerste Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) in Ermelo in samenwerking met het Veluws Ontwerpburo.

Tijdens een inloopmiddag- en avond op dinsdag 13 december van 16.00 – 20.00 uur worden de plannen toegelicht op het kantoor van het Veluws Ontwerpburo aan de Stationsstraat 36a.

Pand Vuvera wordt gesloopt
Het pand waar Vuvera haar cursussen en lezingen geeft, de Volksuniversiteit is op zoek naar een nieuw onderkomen in het kader van het gemeentelijk accommodatiebeleid, wordt gesloopt om plaats te maken voor de bouw van 10 geschakelde woningen in twee blokken van 5, in een prijsklasse tot 200.000 euro. De speeltuin en het trapveldje blijven behouden voor de buurt. Een blok van 5 woningen wordt met de voorzijde en -tuin gebouwd aan de Kostersland. De achtertuinen grenzen aan achtertuinen van het andere blok van 5 woningen dat erachter wordt gebouwd. Een paadje met de ingang aan de Kozakkenkamp scheidt de achtertuinen van elkaar. Aan de voorzijde en  -tuin van het laatstgenoemde blok wordt een parkeerterrein gerealiseerd, dat ook via de Kozakkenkamp is te bereiken.

Droomhuis voor (door)starter
De nieuwbouw wordt gebouwd in een mooie 30-jaren stijl en sluit prachtig aan bij het bestaande beeld van de huidige buurt. Wat ook betekent dat de woningen de hoogte van de naastgelegen bebouwing niet zal overschrijden. De te realiseren eengezinswoningen met drie slaapkamers op de verdieping en een zolder, zijn huizen waar vrijwel iedere (door)starter in Ermelo van droomt. Daarom nam Lourens van Dalfsen destijds ook het initiatief voor het CPO. Hij was namelijk uitgeloot voor een woning op Groevenbeek Noord. Om de voor een leek niet eenvoudige materie en de te doorlopen procedures, was Erik Verhoef van het Veluws Ontwerpburo bereid op te treden als adviseur.

Gezamenlijk initiatief
CPO staat voor een gezamenlijk initiatief van een meerdere mensen om een stuk grond te kopen en daar een aantal woningen op te bouwen. Het grote voordeel van het CPO is dat de opdrachtgevers bepalen hoe de woningen er uit komen te zien, zowel van binnen als buiten, binnen de kaders van de gemeente. In zijn netwerk vond Lourens gelijkgestemde gezinnen met mensen in de leeftijd van ongeveer 25 tot 35 jaar. Er werd een vereniging opgericht onder de naam ‘CPO rijwoningen, Duurzame (door)start in Ermelo’, om in aanmerking te komen voor financiële steun van de Provincie Gelderland.

Binnen afzienbare tijd bouwen
Het heeft bijna anderhalf jaar geduurd voor de twee partijen een geschikte locatie vonden om er woningen te bouwen. Bertho Verhoef, architect van het Veluws Ontwerpburo: “In Ermelo zijn er immers maar een paar plekjes waar eventueel ruimte is. Uiteindelijk is uit het locatieonderzoek waarbij de plekken op heel veel aspecten wordt beoordeeld, de Kozakkenkamp 33 als nummer één naar voren gekomen.” Een heel belangrijk aspect voor de CPO-leden was dat de woningen binnen afzienbare tijd kunnen worden gebouwd. Lourens: “Wij willen ook door, de vereniging heet niet voor niets ‘Duurzame (door)start in Ermelo’.” Qua duurzaamheid van de woningen licht Erik Verhoef toe: “Je kunt het vergelijk maken met een bontjas, zelfs als je er niets onderaan trekt is het nog warm. Verder is het aan de bewoner of die het huis nog meer wil verduurzamen.”

Erg tevreden
Lourens is erg tevreden over de begeleiding van het Veluws Ontwerpburo. Naast de hulp om een geschikte locatie te vinden neemt het Veluws Ontwerpburo ook het ontwerp van de woningen voor de rekening. Daar wordt de komende maanden op ingezet. Bertho: “De leden van de vereniging hebben kenbaar gemaakt wat voor soort woningen ze mooi vinden, waarmee wij aan de slag gaan. Wij hopen het definitieve ontwerp in februari 2017 klaar te hebben.” Eerst wordt echter de mening van de buurt gepolst over de voorgenomen nieuwbouw met de inloopmiddag- en avond op dinsdag 13 december. Vervolgens start het Veluws Ontwerpburo de bestemmingsplanprocedure op. Het geldende bestemmingsplan moet namelijk worden gewijzigd omdat de locatie een maatschappelijke bestemming heeft.

Pioniers
Lourens, Erik en Bertho zien net als in omringende gemeenten ook in Ermelo toekomst voor CPO-initiatieven. “Wij denken dat je hiermee de vergrijzing in ons dorp tegengaat. Er was namelijk veel belangstelling voor dit project, we hebben zelfs zo’n grote wachtlijst dat je bijna een nieuwe CPO-vereniging kan starten. Wie belangstelling heeft, het draaiboek ligt er nu.” De gemeente Ermelo juicht het initiatief van de Ermelose pioniers toe, want inmiddels is het college van B & W akkoord gegaan met de locatie. Als alles meezit start de nieuwbouw in 2017, na de zomer. De verwachting is dat de woningen in het voorjaar van 2018 worden opgeleverd. Het Veluws Ontwerpburo begeleidt ook de realisatie van de nieuwbouw tot het moment dat de nieuwe bewoners de sleutel krijgen overhandigd.

Bron: Ermelo.nieuws.nl