23 oktober 2017

'Drugs zit in taboesfeer'

Raadsleden organiseren thema-avond over drugsgebruik

ERMELO - Er komt een uitgebreid onderzoek naar drugsgebruik in de gemeente Ermelo. Drie politieke partijen hebben hiervoor in april een motie ingediend. Ook vragen de partijen, ChristenUnie, CDA en SGP meer aandacht voor preventie en communicatie.

De initiatiefnemers organiseren op woensdag 8 november een thema-avond over drugs en drugpreventie. ,,Dit is zo’n onderwerp waarbij we vaak wegkijken,” zegt Leo van der Velden (SGP). Alcohol is volgens hem makkelijker bespreekbaar. Op drugs rust een groter taboe. Het onderzoek dat de raadsleden willen, volgt op 'steeds meer signalen' over toenemend drugsgebruik.

In gesprek

,,We hopen met elkaar het gesprek aan te gaan,” zegt Folkje Spoelstra (CU). ,,Wat zijn bijvoorbeeld de signalen van jongeren die drugs gebruiken? Waar kan je op letten?” Drugsgebruik heeft invloed op het gezin, het zorgt voor verloedering van een buurt en het heeft negatieve effecten op het functioneren van iemand. ,,Het is overigens ingewikkeld een beeld te krijgen van wat er precies wordt gebruikt en vanaf welke leeftijd,” vertelt Spoelstra. ,,Drugs zit dan ook echt in de taboesfeer.”

Lachgas

Wanneer is er sprake van drugsgebruik? ,,Goeie vraag,” zegt Erik van der Weide (CDA). ,,Lachgas, bijvoorbeeld, wordt op dit moment veelvuldig gebruikt. Wat daar de gevolgen van zijn, is nog niet onderzocht.” Daardoor denken velen dat lachgas volkomen veilig is. Er zijn echter wel degelijk risico's. Van der Weide legt uit dat er drie categorieën gebruikers zijn: de kwetsbare doelgroep, de gebruiker die alle tijd en ruimte heeft door bijvoorbeeld werkeloosheid en de recreatieve gebruiker die vooral in het uitgaansleven gebruikt. ,,Besef je wel hoe eenvoudig drugs verkrijgbaar is,” zegt Van der Velden. ,,Je schrikt van de cijfers.” Desondanks wordt nog steeds weggekeken wanneer het gaat om maatregelen te nemen. Volgens Spoelstra is het probleem in Ermelo nog enigszins beheersbaar. ,,Maar dat wil niet zeggen dat we niet in moeten zetten op preventie.” Vooral XTC is enorm populair onder jongeren.

Topje van de ijsberg

De raadsleden vinden het belangrijk dat ouders rondom dit onderwerp worden bereikt. ,,Je moet schaven aan de onderkant van de ijsberg, want je ziet maar een heel klein stukje aan de oppervlakte, ” zegt Van der Weide. ,,Uiteindelijk is er maar een echte oplossing en dat is de vraag verminderen. Dat kan door het inzichtelijk te maken.” Een probleem hierbij is dat drugs heel goedkoop zijn. ,,Daardoor is het eenvoudig verkrijgbaar.” De ontkenningsfase is binnen de politiek voorbij. De volgende stap is ‘waar hebben we het precies over’. Je ziet dat het problemen oplevert. ,,Maar het is ook niet een probleem wat bijvoorbeeld in kerken besproken wordt,” zegt Spoelstra. ,,Het is voor veel mensen ongrijpbaar,” vult Van der Velden aan. ,,Ook scholen vinden het een lastig onderwerp. Als je aan alcoholpreventie doet of een gezonde kantine hebt met fruit, dan is dat hip. Maar drugs? Scholen moeten ook leerlingen werven en dan wil je niet teveel met drugs geassocieerd worden.”

Op 8 november zijn er ervaringsdeskundigen die hun verhaal doen. Ook komen een medewerker van Tactus verslavingszorg en twee Moedige Moeders die uitleg geven over het rioolonderzoek wat in Nijkerk gehouden is. Deze thema-avond wordt gehouden in de Immanuelkerk. Aanvang 19.30 uur.

Bron: Ermelovannu.nl