7 december 2013
De agrarier kan rekenen op de SGP!
Hoe denken de SGP-jongeren over de agrarische sector?
Nederland heeft een rijke landbouwgeschiedenis. Het Nederlandse platteland groeide door steeds betere productiemethoden uit tot één van de efficiëntste en intensiefste landbouwgebieden ter wereld. Primair draagt de landbouwsector zorg voor de beschikbaarheid van voldoende en veilig voedsel. Omdat de land- en tuinbouw voor Nederland beeldbepalend is, moet het koploper zijn op het gebied van duurzame ontwikkeling. Duidelijke plannen om zowel het lokale (bijv. beperken chemische bestrijding) als het mondiale milieu (ontbossing door soja-import) te ontlasten, moeten verder worden uitgewerkt. Verder dient de overheid een actieve rol te vervullen om het ondernemerschap in de agrarische sector te stimuleren. Juist in gebieden die niet optimaal zijn voor landbouw, gaat de landbouw hand in hand met recreatie en natuur. Eerlijke producten vragen om eerlijke handel en eerlijke prijzen.
Wat zegt de SGP hierover?
‘Het is hard werken, maar ik zou niet anders willen.’ Deze uitspraak van een veehouder typeert de inzet van veel boeren, tuinders en vissers. De SGP waardeert deze inzet. Het gaat ten slotte om onze voedselvoorziening. Die blijft belangrijk. Kijk maar naar de wereldwijd toenemende vraag naar voedsel. De genoemde sectoren hebben gezorgd voor een betaalbaar en veilig voedselpakket. Met de aanpalende handel en verwerkende industrie is de agrarische sector een belangrijke pijler onder de Nederlandse economie. Bovendien is de sector één van de belangrijkste dragers van een leefbaar platteland. De SGP zal zich daarom in blijven zetten voor een levendige land- en tuinbouw en een vitale visserij.
De agrarische sector, en ook de visserij, hebben een bijzondere positie in markt en leefomgeving. Het gaat om gezinsbedrijven die leveren aan een grote markt die steeds meer geliberaliseerd wordt. Coöperatieve afzetorganisaties hebben nauwelijks mogelijkheden om te sturen, laat staan de individuele boer of tuinder. Schaalvergroting en intensivering zijn dan onontkoombare trends. Begrijpelijk, maar het baart wel zorgen. Dat is ook te merken aan de maatschappelijke druk tegen schaalvergroting en intensivering. Het gaat immers niet om grote bedrijven, weggestopt op industrieterreinen, maar om bedrijven die een grote invloed hebben op onze leefomgeving. Dit biedt een vat vol tegenstrijdige belangen en ontwikkelingen. De komende jaren moeten belangrijke keuzes gemaakt worden. De SGP gaat met open vizier voor een economisch weerbare én maatschappelijk verantwoorde land- en tuinbouw en visserij.
Verdienen, samenwerken en innoveren zijn de kernelementen die maatschappelijke verantwoordelijkheid en economische weerbaarheid in elkaar kunnen vlechten. De SGP kiest daarbij voor een constructieve opstelling. Geen duimschroeven, maar gezamenlijk de hand aan de ploeg! Steun voor gezinsbedrijven. Zoeken naar toegevoegde waarde. Ruimte voor samenwerking. Krachtig innovatiebeleid. De SGP wil hier extra geld voor uittrekken.
Enkele concrete punten:
· Het terugdringen van de papieren rompslomp en de regeldruk moet daadwerkelijk prioriteit krijgen. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselveiligheid loopt ver achter op andere ministeries.
· Rode diesel, de landbouwvrijstelling en de verlaagde energie- en omzetbelasting voor de glastuinbouw moeten worden gehandhaafd.
· De professionele biologische landbouw verdient steun. De biologische landbouw is een waardevolle kraamkamer voor verduurzaming van de gangbare landbouw.
HM