14 april 2021

Bouwen naar behoefte

Onderstaand de inbreng van de SGP tijdens de OordeelsvormendE vergadering Afwegingskader Woningbouwplannen op 14/4/21

1. Bouwen naar behoefte, aldus ons verkiezingsprogramma.
We moeten geen rem op het aantal nieuw te bouwen woningen zetten, maar wel met visie beleid ontwikkelen voor nieuwbouwplannen.
ontwikkelaars zullen geen woningen bouwen die ze niet verkocht krijgen. Dus bouwen voor leegstand zal niet aan de orde zijn.
Ook geen Max op aantallen woningen in het kader van functieveranderingsbeleid 
We zien dat woningen veelal gekocht worden door mensen buiten Ermelo. Daar kunnen we misschien wel wat van vinden, maar dat kunnen we niet tegenhouden.
Een minimum aantal punten als ondergrens stellen is een goed idee. Dan vallen mindere plannen af en komt er meer ruimte voor betere plannen. 
2. Functieverandering uit het Afwegingskader halen kan onze goedkeuring wegdragen. Functieverandering heeft inderdaad een ander doel nl. namelijk het versterken van de 
ruimtelijke kwaliteit en het behoud van de leefbaarheid op het platteland. Woningbouw is hierbij een middel en geen doel op zich. 
We zien overigens nog steeds uit naar de herijking van het functieveranderingsbeleid.
3. Groen- en natuurinclusief bouwen
Het is logisch om dit uit het Afwegingskader te haken omdat sowieso ieder gebouw van welke functie dan ook hieraan moet voldoen.
Verder hoeft dan ook nog geen natuurtoets plaats te vinden wat kostenverhogend is voor de aanvrager in het onzekere voorstadium voor het plan getoetst en geprioriteerd is.
Vraag: Wat zijn de kosten voor voorlichting van Groen- en Natuurinclusief bouwen?
4. Leges
Een splitsing van de leges in haalbaarheidstoets en prioritering is een eerlijke. Dat voorkomt dat indieners meteen hoge kosten maken.
P.W. (Pieter) Stam
Raadslid SGP Ermelo