12 februari 2014

Botsen met Leo van der Velden, of niet...?

Net als kleren de man/vrouw maken, zo geven politici kleur aan hun partij en programma. Wat niet zelden doorslaggevend is bij het stemgedrag van de kiezers. Want heb je het niet al gauw gehad met lijsttrekkers en/of kandidaten, die je om wat voor reden dan ook niet aanstaan? De rubriek 'Botsen met, of niet...? poogt uit te vissen  hoe goed kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart in de 'politieke markt' liggen, met de kans sommige (voor)oordelen bij te sturen, of juist niet.

 
'Kort van stof' komt niet voor in het woordenboek van de SGP lijsttrekker. Wat een rechtgeaarde Friezin als ondergetekende, die de Friese uitdrukking 'sizzen is neat, mar dwaen is in ding'  -vrij vertaald: 'niet lullen maar poetsen'-hoog in het vaandel heeft staan, soms de tenen doen krommen.
 
Maar goed, het hoe en waarom van de breedvoerigheid van Leo vergoedt, met ondertussen een bakje koffie, veel. Net als veel van zijn fans in Ermelo hem dat zullen vergeven. Want Leo is bezig uit te groeien tot de plaatselijke knuffelpoliticus. 
 
Vrijwel iedereen in de wandelgangen mag je graag, en spreekt met veel respect over je inzet voor de samenleving en de Ermelose politiek. Wat is je geheim?
 
"Het is gewoon mijn passie, ook  in de manier waarop ik het zo goed mogelijk wil doen. Zo is ja zeggen én doen heel essentieel als je iets met mensen afspreekt. Ook loop ik niet vlak voor de verkiezingen het vuur uit de sloffen, maar de hele vier jaar. Bovendien vind ik raadslid zijn een eervol beroep waarbij mensen recht hebben op je aanwezigheid, én het recht hebben je aan te spreken. Daarnaast is het een deeltijdbaan waar je voor betaald krijgt. Dan moet je doen waar je voor wordt ingehuurd. Dat is de bevolking vertegenwoordigen als volksvertegenwoordiger."
 
Leo is met zijn 40 jaar op het moment het jongste raadslid. Tien jaar terug werd hij lid van de SGP-steunfractie, twee jaar later fractievertegenwoordiger, sinds 2010 is hij raadslid en nu lijsttrekker. Zijn komst wierp destijds nogal wat stof op in de gemeenteraad. De SGP timmerde met Leo meer en meer aan de weg. 
 
"Het was denk ik de cultuurshock. Men ziet liever een SGP-er in een klein kadertje werken. Een beetje in de teneur van; 'Wij delen de lakens uit'. Maar ik beperk me niet tot het kleine hokje dat andere partijen mij toebedelen.  Ook moest men wennen aan mijn openheid en directheid. Maar of je nu 1 of 10 zetels hebt, ik heb mijn spreekrecht. Dat heeft de vorige verkiezingen geresulteerd in een extra zetel, wat een bevestiging is dat je inzet wordt gewaardeerd."
 
Je toenemende populariteit is ook voer voor 'afgunstigen'.   Je zou je, volgens wat zij denken dat de geldende normen zijn binnen de SGP, te popi jopie gedragen. Diezelfde 'afgunstigen', menen ook dat de traditionele SGP-achterban mort. 
 
" Ik vraag wel eens wie die mensen zijn en waar ze wonen die zulke opmerkingen maken. Want het is niet juist. Vaak suggereert men het zelf, dus dan moet het haast ook wel zo zijn. Ik ben evenwel unaniem tot lijsttrekker gekozen, dus in de volle breedte gesteund door de achterban. Ook ben ik geen buitenbeentje binnen de SGP. Frans (Frans Snoek, nummer 2 op de SGP-kandidatenlijst, red.) heeft zich enorm verdienstelijk gemaakt in de Ermelose politiek. Alles verandert echter om ons heen. Wat bij Frans hoort, hoort bij Frans, dat is erg te waarderen. Hij is standvastig wat erg goed bij ons als SGP past. Mijn rol is gewoon anders dan die van Frans.Hij is meer een redenaar en ik een doener. Of ik daar tot uit zal groeien zal de tijd leren.  Met mijn portefeuille van groen, grijs en rood zit ik ook meer aan de harde kant. Om bij het inrichten van een weg te preken uit Spreuken of Prediker is niet zo gepast, want je moet het niet in het belachelijke trekken."
 
Je steekt heel veel tijd in het raadswerk, waar ligt voor jou de lat?
 
"Ik vind het lastig om te snoeien in mijn ambities, ik kom ook altijd tijd te kort. Als calvinist leg ik de lat hoog. Op de rem trappen vind ik dan ook niet prettig, al is het wel nodig. Daarom is het behoud van de zondagsrust ook speerpunt nummer 1 van de SGP. Want ik ben overtuigd van de meerwaarde van Gods bedoelingen voor de zondagsrust."
 
Opmerkelijke uitspraken
 
"Natuurlijk zouden drie zetels mooi zijn. De ambitie is om de twee zetels te behouden. Maar we laten het graag aan de kiezer over, laat die bepalen wat ze willen."
 
"Als SGP vinden we het erg zuur dat het ambtsgebed is verdwenen."
 
"Ik hoop van harte dat we het christelijke karakter van Ermelo behouden, en dit in verhouding terugzien in de gemeenteraad."
 
"Waar ik het meest een hekel aan heb is ja zeggen en nee doen, en andersom."
 
Nou vooruit, omdat het Leo is een toegift!
 
Belangrijke SGP-punten in Ermelo 
 
1. Koopzondag nee! 
Op grond van de Bijbel is de zondag een rustdag, voor zowel de winkelier als de burger. 
 
2. Ruimte voor de agrarische sector! 
Levensvatbaarheid van het (boeren)bedrijf heeft prioriteit. 
 
3. Leefbaar Speuld! 
De SGP blijft zich inzetten voor de leefbaarheid van Speuld door onder andere het uitvoeren van de dorpsvisie, verkorte aanrijtijden hulpdiensten, glasvezel aansluitingen en beperking wildschade. 
 
4. Goed wonen voor jong en oud! 
Ermelo dient te beschikken over een betaalbaar en duurzaam woningbestand voor alle leeftijden en voor elke portemonnee. 
 
5. Verkeersstroom eerlijk delen! 
Een goede ontsluiting via de bestaande wegen, waardoor de overlast eerlijk wordt verdeeld; 
 
6. Stop verspilling! 
Kostenbeheersing door uitgavebeperking (en voorkoming van uitgaven).
 
Bron: www.ermelo.nieuws.nl
Bijdrage: Grietje-Akke de Haas