5 november 2016

Bijzondere Raadvergadering met CdK Cornielje

ERMELO – Vanmiddag was er in de Lukaskerk op Landgoed Veldwijk een bijzondere raadsvergadering in aanwezigheid van Commissaris van de Koning Clemens Cornielje. Een groot gedeelte van de vergadering ging over de zorg en de toekomst van het Landgoed.

De bijzondere raadsvergadering werd gehouden op een bijzondere plek: de monumentale Lukaskerk op Landgoed Veldwijk. Daar ging ook het grootste gedeelte van de agenda over. De aanleiding voor de grote veranderingen in de zorg leiden tot het afbouwen van bedden op het terrein. Omdat GGz Centraal minder inkomsten krijgt vanwege de afbouw van de bedden staan steeds meer gebouwen leeg. Momenteel staan er op het Landgoed 45 gebouwen, waarvan 2 Rijksmonumenten en 11 gemeentelijke monumenten. Er verblijven nu nog circa 350 patiënten. De afbouw heeft grote gevolgen voor het landgoed, er moeten immers gronden en gebouwen afgestoten worden. Dit geeft mogelijkheden voor de toekomstwaarde van het landgoed en kansen voor woningbouw. In december 2015 is er een samenwerkingsovereenkomst getekend tussen GGz Centraal en de gemeente en in januari is het Project initiatie Document door de raad vastgesteld. Over dit punt ging vanmiddag een deel van de Raadsvergadering. Dat leverde Clemens Cornielje vanmiddag wel een dilemma op. ,,De provincie heeft zeven kerntaken en daar komt niets meer bij. En nu wordt ik uitgenodigd om hier wat van te vinden.’’ Cornielje gaf aan dat bij zijn vorige bezoek er nog werd gesproken over het begrip ‘Care Valley’ Hij doelde hiermee op de plannen om de Noord-Veluwe uit te bouwen tot Care Valley van Nederland. ,,Die term hoor ik vanmiddag niet. Toch zou het goed zijn om dit gebied een zorgfunctie te blijven geven. Je moet immers keuzes maken om dit gebied op de kaart te zetten, zoals ook de Food Valley doet.’’ De commissaris van de Koning adviseerde de Raad om hierover in gesprek te gaan met de omliggende gemeenten om dit gebied zo samen op de kaart te zetten.

Laagdrempelig
,,Ik ben niet zo van die hoogdravende concepten,’’ gaf GGz Centraal bestuurder Albert van Estrik aan. ,,Ik ben meer van de samenwerking. Daar komt je ook verder mee. Zoals we nu doen met de Zorggroep Noordwest-Veluwe, is heel laagdrempelig en levert direct wat op. Zij nemen bijvoorbeeld een deel van onze gebouwen en patiënten over. En het is alleen jammer dat ze nog niet onze medewerkers overnemen. Maar er zijn meer plannen in de samenwerking, dus dat komt ook nog wel.’’ Van Estrik bedoelde hiermee niet dat de samenwerking met de gemeente Ermelo niet goed zou zijn, integendeel. ,,De samenwerking in de plannen is absoluut goed en we komen er samen wel uit. Alleen wat me nu ook weer opvalt, is dat er nog steeds wordt vergeten om de Jeugd GGz te noemen. Dat is toch ook een belangrijke pijler die ook werkgelegenheid oplevert.’’ Van Estrik noemde nog een ander punt waar misverstand over is. ,,Minder bedden betekent ook minder verpleegkundigen. Dat is helaas al te waar. Maar, we breiden ook nog steeds uit omdat we ambulantiseren. En dat levert juist weer werkgelegenheid op. We krimpen dus niet in personeel.’’