13 december 2017

bijdrage SGP over programmabegroting

Raad, 9 nov 2017, agendapunt 5

Programmabegroting

 

Voorzitter,

Bij dit punt is het niet de bedoeling dat er algemene beschouwingen worden gehouden, vandaar dat we gelijk enkele zaken bij de kop pakken.

De SGP acht deze begroting, voor zover we konden nagaan, een goede vertaling van de Kadernota en de andere besluiten die daarna nog genomen zijn. Alleen enige zaken wil de SGP er uitlichten en die concentreren zich meest op de moties.

 

Vooreerst het belangrijkste, namelijk het slot van de aanbiedingsbrief, waar het vertrouwen in Gods zegen wordt benoemd. In de commissie leek het er even op dat bij sommigen onder ons aan de absolute noodzaak van deze zegen getwijfeld gaat worden. Echter zonder die zegen is alles wat we doen tot een mislukking gedoemd. Dit geldt niet alleen de raad en uw college, maar ook ons ambtenarenkorps en alle inwoners. Vandaar dat de SGP ook aan allen Gods onmisbare zegen wil toewensen en wij het ware welzijn voor Ermelo mogen zoeken.

 

Aangaande de motie onderhoudsniveau openbare ruimte: Er blijft een prangende vraag: Waarom wordt er eerst 3 jaar hard gewerkt aan kapitaalvernietiging, ondanks alle waarschuwingen, en komt men nu, met de verkiezingen in het zicht, plotseling met een motie om toch maar iets te gaan doen aan het zo nodige onderhoud. Uitgesteld onderhoud kost altijd meer, dat zou een bestuurder toch moeten weten. De SGP weigert dan ook te geloven, dat hier voortschrijdend inzicht heeft plaatsgevonden. Zelfs nu wordt er in de motie niet gevraagd om dit jaar nog te beginnen met het verhelpen van het achterstallige onderhoud.

 

In het kader van Duurzaamheid ligt er een motie, om een Quick-warmtescan bij particuliere woningen te faciliteren. Deze motie wordt ook door de SGP ingediend, omdat we van mening zijn dat dit en goede aanzet is om energie te bezuinigen. Zo zijn we niet alleen bezig met het opwekken van energie, maar een minstens zo belangrijk punt, namelijk het bezuinigen, komt beter onder de aandacht en helpt ook echt.

 

Evenals voorgaande jaren kan de SGP niet instemmen met de subsidies aan sport, kunst en cultuur. Niet alleen omdat het geen kerntaken van de gemeente zijn, maar ook vanwege het feit dat als men het zelf bekostigt het veel meer voldoening geeft en de verantwoordelijkheid om het te behouden vele malen groter. Met een stemverklaring zullen we ons stemgedrag nog eens herhalen.

 

Tot slot. De SGP wil allen bedanken die hun tijd en inzet hebben gegeven voor Ermelo. Hierbij denk ik aan de politie, BOA=s, brandweer en ambulancepersoneel. Ook denken we hierbij aan onze ambtenaren en met name aan de griffie. Ze moeten, denk ik, wel veel geduld hebben.