14 november 2020
Bijdrage rapport verkenning Ermelo
Rapport verkenning poli/ek-bestuurlijke conflicten en onvrede gemeente Ermelo
Voorzitter we willen onze bijdrage indelen in een drietal punten.
1. Terugzien
Crisis?
Wat is eigenlijk een crisis? Ik heb mijn woordenboek er bijgepakt. Een crisis is: “Keerpunt; bedenkelijke toestand, ernstige stoornis; tijdelijke welvaartsachteruitgang.” Het rapport van de verkenners stelt dat er sprake is van een politieke - en bestuurscrisis.
Enerzijds wordt gesteld: “Dat er in politiek-bestuurlijke zin in Ermelo niets uitzonderlijks aan de hand is. De verhoudingen zijn verstoord, met name tussen de burgemeester en wethouders, maar dat is in meer gemeenten en wel vaker het geval.”
Uit ervaring vanuit een andere gemeenten moet ik inderdaad beamen dat dit vaker voorkomt. Hoewel daar in die gemeente destijds toen niet alleen frictie in het college was (de burgemeester werd niet herbenoemd) maar ook in de raad. De ene raadsperiode na de andere. Toch kan ik mij niet herinneren dat het woord “crisis” daar ooit is gevallen.
Terug naar Ermelo. Zijn wij als SGP-fractie overtuigd dat er sprake is van een bestuurscrisis? Het antwoord is: Nee.
Ligt dan alle schuld bij een persoon oftewel een zondebok? Dat antwoord is ook: Nee
Een spreekwoord zegt: “Waar twee kijven, hebben twee schuld.”
Echter daarmee is niet gezegd dat ieders aandeel in die schuld ook gelijk is.
Burgemeester
De ontboezemingen tijdens de raadsvergadering van 28 oktober jl. van de wethouders, klankbordgroepleden en gemeentesecretaris over het functioneren van de burgemeester logen er niet om. We hebben de worsteling van de leden van de klankbordgroep gezien en gehoord. Zij hebben geprobeerd naar eer en geweten te handelen. Als het vertrouwen van de fractievoorzitters en wethouders ontbreekt is de eer aan jezelf houden een onvermijdelijke, verstandige en te respecteren keuze. Daarnaast wankelde ook de steun onder de bevolking.
Spijtig dat het rapport van de verkenners in deze zo bagatelliserend is.
Blijft staan dat het voor de persoon en mens Baars treurig is. Het is ons niet in de koude kleren gaan zitten de afgelopen tijd. Nogmaals wensen wij hem persoonlijk alle sterkte en zegen toe voor de komende tijd, die voor hem onbekend zal zijn.
Eveneens spijtig voor Baars dat het zo lang duurde. Dit had toch voorkomen kunnen worden. We begrijpen dan ook niet dat na een traject en het opzeggen van het vertrouwen, de Commissaris opnieuw een traject met dit rapport uitzette wat de nodige tijd zou gaan kosten.
College
In het college was het niet altijd ‘gezellig’ om het maar zo uit te drukken. Spijtig. Dat er sprake was van botsende persoonlijke stijlen in het college is duidelijk. Niet voor niets kwam het tot een uitbarsting tussen burgemeester Baars en wethouder Van der Velden. Daar zijn inmiddels door de wethouder ook excuses voor gemaakt.
Roddelcultuur
Ik merk er persoonlijk weinig van, maar misschien begeef ik mij in mijn eigen bubbel.. In ieder geval is het altijd zaak hier alert op te zijn. Als we het over een bepaalde persoon hebben, kunnen we dan gewoon doorpraten als hij of zij binnenkomt? Dat zou de stelregel moeten zijn.
Media
Als we sommige mediaberichten mogen geloven zou het hier chaos zijn en crisis. Als je daar alleen op af zou gaan krijg je een bepaald beeld. Ondertussen wordt er gewoon doorgewerkt en begeeft een stroom van raadsvoorstellen zicht richting raadsleden. De avond na de 28e oktober en ook morgenavond gaan we gewoon met z’n allen gestaag door met ons politieke ambtelijk werk. Er staan weer verschillende belangrijke dossiers op de agenda die de aandacht verdienen voor Ermelo.
In de schriftelijke reacties die bijgevoegd zijn bij de stukken voor deze avond zegt iemand: “De opmerking dat de hele bestuurscultuur in Ermelo niet deugt, kun je alleen maken wanneer je zelf overal bij zit.” Ten diepste is dat ook zo. Niemand vind het leuk als de organisatie waar je voor werk negatief in het nieuws is.
En wat de geluiden over herindeling betreft: Geruime tijd geleden bij de splitsing van Nunspeet en Ermelo in 1972 is de gemeente al heringedeeld in de nieuwe gemeente Ermelo..
Inwoners
Duidelijk is dat er bij een aantal grote dossiers onvrede en wantrouwen is van inwoners richCng gemeentebestuur. Soms al jarenlang. Daar kunnen we als raad niet omheen.
2. Vooruitzien
Zelfreflectie
Hoe nu verder? Een tekst zegt: “Wie zonder zonde is, die werpe de eerste steen.” We zullen dus allemaal aan zelfreflecCe moeten doen. Dat geldt trouwens altijd. Of het nu slecht, matig of goed gaat. Afgelopen maart schreef ik in mijn column in de krant het volgende: “Na afloop [van de raadsvergadering] opnieuw een moment stilte. Niet alleen een dankgebed, maar tevens een moment van zelfreflectie. Hoe zijn we met elkaar omgegaan? Is er een zuiver besluit genomen? Is de gemeente en gemeenschap er mee gediend? Is ons besluit naar Bijbelse normen? Nee we kunnen het niet altijd een ieder naar zijn of haar zin maken. Maar de basis is: ‘De overheid is Gods dienares, u ten goede.’“ Zelfreflectie betekend ook elkaar op zaken durven aanspreken als dat nodig is. Dat is niet makkelijk. In onze fractie staat als vast agendapunt opgenomen “Terugblik vorige raadsvergadering.” Dan proberen we terug te kijken en reflecteren; Hoe is het gegaan en wat zou wellicht beter kunnen? Lastig in deze Coronatijd van het digitaal vergaderen dat we elkaar niet informeel kunnen ontmoeten.
Waarnemer
Ermelo heeft de komende Cjd een ervaren waarnemend burgemeester nodig. Een verbinder. Een mensenmens.
Inwoners
Wat de al genoemde spanningen tussen gemeentebestuur met sommige groepen burgers betreft: Hier is onafhankelijk onderzoek nodig, waarbij vooral ook de sociale kant belicht moeten worden. Hoe hebben inwoners de gemeente ervaren en wat en waar ging het mis? Hieruit zal de raad lessen moeten trekken voor de toekomst. Inwoners moeten zich gehoord voelen.
Klankbordgroep
Gebleken is dat de klankbordgroep de handreiking van het ministerie heeft gevolgd. Ze hebben niets onwettigs gedaan. Om een en ander goed te formaliseren inclusief spelregels en om er voor te zorgen dat hier in het vervolg geen discussie meer over is, is het nodig om dit op te nemen in de organisatieverordening. De agendacommissie hoeft wat ons betreft niet noodzakelijkerwijs uit fractievoorzitters te bestaan. Iedere fractie mag de personele bezetting zelf invullen. Wat we ons wel afvragen of het verstandig is om de klankbordgroep en fractievoorzitters uit elkaar halen. Er ontstaan dan twee vertrouwenscommissies met elk hun eigen geheimen die ze niet onderling mogen uitwisselen.
Verzoening
Het rapport spreekt meermaals over verzoening. Of wij daar als SGP voor open staan? Jazeker. Dan moeten we ook weten als we wat verkeerd gedaan hebben. Daarom is het goed om een speciale thema-avond te organiseren om hier gezamenlijk over door te praten.
3. Omhoogzien
Verzoening
Vanuit Bijbels perspectief gezien hebben we allemaal verzoening nodig door onze Schepper voor al onze persoonlijke fouten. Daarom sluiten we af met een Bijbeltekst uit Kolossensen: “Verdragende elkander, en vergevende de een den anderen, zo iemand tegen iemand enige klacht heeft; gelijkerwijs als Christus u vergeven heeft, doet ook gij alzo.“
Pieter Stam, Raadslid SGP Ermelo, 11 november 2020