17 februari 2014

Bijdrage Raadsvergadering

Voorzitter,

De SGP wil functioneren in een gemeente waar je van elkaar op aan kunt en waar afspraak ook afspraak is. Ja zeggen en nee doen of nee zeggen en ja doen vergroot de kloof tussen inwoners en  gemeente en wakkert het wantrouwen richting politici aan. Los van de effecten mag het zeker voor de christelijke politici in ons midden geen dilemma zijn hoe we hiermee omgaan. Als SGP zijn we dan ook op z'n zachts gezegd niet gediend van de manier waarop het plan Groevenbeek aan de raad is aangeboden. Het college heeft zich aan de kaders van de raad onttrokken en is gaan handelen naar eigen goeddunken. Al is dit met de beste bedoelingen gedaan voorzitter, het ontneemt de SGP het recht om hier een punt van te maken. Opmerkelijk is wel dat de samenleving in brede zin het raadsvoorstel  helemaal niet zo voor de handliggend vindt. Om niet te spreken over de ondernemers die geïnvesteerd hebben in hun inzending en nu met een kater achterblijven. Een gesprek voeren over de exploitatie is ook al niet mogelijk, deze is vertrouwelijk. Kortom,we houden als SGP vast aan de door de raad vastgestelde kaders en weten dat met goede wil en een open vizier realisatie binnen die kaders mogelijk is. De gemeente Ermelo stelt in haar nieuwsbrief dat de grond van een middenwoning € 21000,- euro bedraagt, uit de stukken weten we dat er € 23000,- meerprijs duurzaamheid wordt aangewend en uit de praktijk weten we dat er een  middenwoning gebouwd kan worden voor € 95000,- incl. BTW. Totaal is dat € 139.000,- en past exact binnen de gestelde kaders. Voorzitter, met droge ogen beweren dat € 161.000,- ook niet duur is en dat met zo weinig energiekosten er best iets meer betaald kan worden is dan ook pure minachting van de gemeenteraad en staat een eerlijke discussie in de weg! Deze raad en onze samenleving heeft recht op een transparant verhaal! De raad is niet tijdig en daarmee onvolledig geïnformeerd door het college, de enige manier om dit te herstellen is het college de tijd te gunnen om de fouten te herstellen en met het door de raad gevraagde plan terug te komen!

Verder wil de SGP de volgende aandachtspunten met u delen:

realiseren we ons dat uitbreiding van DVS'33 of het Groevenbeek College niet echt meer voor de hand ligt?

Is het logisch de Starterslening in te zetten bij dit plan? Wij vinden van niet, de regeling wordt nu gebruikt om de prijsverhoging te maskeren.

realiseren we ons dat we onze starters op vervuilde grond willen gaan huisvesten? Is het niet verstandiger om tot echte sanering over te gaan in plaats van slechts een meter af te graven? Zou u het een prettig gevoel geven?

Alle publicaties van de hand van de SGP hebben geen betrekking op het handelen van van Wijnen, mocht dit zo zijn overgekomen.

Voorzitter, dank u wel!                                 Leo van der Velden, SGP