23 december 2015

Bijdrage raad inzake duurzaamheid en super innovatie

17 december 2015

Programmadoelen Duurzaam Ermelo

Voorzitter,

De tijd van vooral veel praten over duurzaamheid en het klimaat is na vanavond hopelijk voorbij. Nu het allemaal wat concreter aan het worden is, kunnen we er als SGP ook veel beter mee uit de voeten! Zo dienen we vanavond met PE en CU een amendement in om ook bij deze stap in het proces wat meer te concretiseren! Een goede infrastructuur (in de breedste zin van het woord) is immers essentieel om doelen te verwezenlijken, dit ontbrak in de voorgestelde programmadoelen, maar wordt mogelijk vanavond gecorrigeerd door het amendement. Mijn collega van't Hul zal dit verder toelichten of heeft dit zojuist gedaan.

In de commissie hebben we draagvlak gezocht om na het besluit van vanavond als raad, college en ambtelijke organisatie een avond te beleggen waar we onze wensen en verwachtingen kunnen inbrengen en toelichten. We zouden het een "inputmeeting" willen noemen (dat klinkt toch wat beter dan een BOT overleg). Het is immers van wezenlijk belang dat we geen enkele partij of partner onderweg kwijtraken en dan is het het ons zeker waard om nu een extra avond te investeren om een breed gedragen beleid na te streven. Vanavond zal ik met u delen waar we als SGP zoal aan denken:    

*          Voor het centrum: Het zichtbaar maken van de ambitie in de openbare ruimte waarbij de vorderingen waarneembaar zijn, noem het maar de thermometer.

*          Voor het bedrijfsleven: de invoering van een duurzaamheids lening en de mogelijkheid onderzoeken of er een duurzaamheids korting mogelijk is op de OZB.

*          Voor de agrarische sector: asbest van de daken-> zonnepanelen erop.

*          Voor de recreatieve sector: verduurzaming van de zwembaden op de parken.

*          Voor het onderwijs: een aantrekkelijke regeling om de schooldaken van zonnepanelen te voorzien

En nu we het project Kerkdennen aan het opstarten zijn lijkt het ons een uitgelezen kans om hier echt werk te maken en de krachten te bundelen. Ons voorstel is dan ook om alles in het werk te stellen om dit stukje Ermelo bijvoorbeeld reeds in 2020 energieneutraal te kunnen laten zijn. Een eigen houtgestookte biomassaketel voor het gebied waar uiteraard Calluna ook deel vanuit maakt lijkt hier goed inpasbaar. De ligging van het terrein zorgt ervoor dat het dicht bij de burger gebeurd, hierdoor kan het beleid tastbaar worden gemaakt en dat werkt altijd vele malen beter dan een pak papier of een website.

De rol van de Bedrijvenkring, UWOON, maatschappelijke organisaties , buurt- en wijkverenigingen, het NMP enz. kan groot zijn, we hopen van harte dat er een vruchtbare samenwerking mag ontstaan.

Laten we tot slot ook niet denken dat WIJ het allemaal in onze macht hebben en deze aarde kunnen regeren. De mens wikt, maar God beschikt geldt zeker ook op dit dossier! Zijn wijze bedoelingen met ons en deze aarde laten zich niet doorkruisen! Dit laat onverlet dat we onze verantwoordelijkheid mogen en moeten nemen en dat hopen we ook te doen.

Voorzitter, het is nu vooral aan het college om dit SAMEN OP WEG PROCES handen en voeten te geven, de SGP wenst hen daar opnieuw veel sterkte mee!

 

Dank u wel!

Leo van der Velden, SGP

Klik hier op een 'mooie innovatie' te zien!