16 oktober 2017
Bestemmingsplan Driesprong vastgesteld
'Ruimtelijke ordening is meer dan het stapelen van stenen'
ERMELO - Een verrommeld, braakliggend terrein zal binnenkort plaats maken voor een nieuwe woonwijk met ruim zeventig nieuwe woningen op de locatie De Driesprong. Tijdens de raadsvergadering van afgelopen donderdag werd de raad gevraagd om het bestemmingsplan vast te stellen. Ruud van Eijle (ChristenUnie) sprak over een 'viermoment'. Het is een van de grootste inbreidingslocaties in Ermelo. ,,We moeten echter duurzaam blijven denken," zegt Bart van der Knaap, raadslid BurgerBelangen Ermelo (BBE).
De wens vanuit de raad is dat de nieuwe woningen zo duurzaam mogelijk worden. Van Eijle vroeg dan ook of de woningen gerealiseerd gaan worden zonder gasaansluitingen. ,,Helaas kan dit met de huidige regelgeving nog niet afgedwongen worden," legde wethouder Jan van den Bosch uit. Het nieuwe kabinet lijkt ‘gasloos’ bouwen in de nabije toekomst wel mogelijk te maken. ,,En ruimtelijke ordening is meer dan stenen stapelen," zegt SGP-raadslid Leo van der Velden. ,,Het is het ordenen van de ruimte en daar hoort respect voor waardevolle bomen bij. In Ermelo lijkt het bouwen van woningen synoniem te staan aan het slopen van waardevol groen."
Amendement
Van der Knaap: ,,In het kader van duurzaamheid (kapitaalvernietiging en milieu effecten) is het niet te verdedigen dat bomen, die nog lang niet zijn gekomen tot een redelijke ouderdom, moeten wijken." Daarom dienden de fracties van BBE en SGP donderdagavond een amendement in. Deze partijen, gesteund door Progressief Ermelo zien graag dat een aantal waardevolle bomen langs de rand van de Van Emsthof en de Heidelaan blijven staan. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat de huidige kwaliteit van deze bomen en een flink aantal van de zomereiken nog een flinke levensverwachting hebben. ,,Dan is het niet erg duurzaam om deze grote bomen die zowel zuurstof leveren als kooldioxide opnemen te kappen en te vervangen door jonge aanplant," onderstreept Bea van 't Hul (PE). ,,Daarbij blijkt uit recent onderzoek dat Ermelo jaarlijks erg veel bomen in de bebouwde kom kapt, veel meer dan andere gemeenten doen. We moeten echt veel zuiniger omgaan met ons groen." Wethouder Jan van den Bosch pareerde dit amendement met de mededeling dat de raad vorig jaar al wist dat deze bomen gekapt zouden worden. Het behouden van de bomen zou ten koste gaan van een woning en het zou niet passen. Van 't Hul: ,,Deze specifieke informatie over de levensverwachting van de bomen is pas sinds kort beschikbaar. Er was helaas geen meerderheid voor het amendement, dus zullen er meer bomen sneuvelen dan nodig is."
Bron: Ermelovannu.nl