29 december 2016

Begroting 2017 in evenwicht

Begroting 2017 in evenwicht

De gemeenteraad heeft een aantal rollen en taken. Eén daarvan is het budgetrecht. Dat houdt in dat de raad de bevoegdheid heeft om financiële middelen beschikbaar te stellen. Via raadsbesluiten machtigt de raad het college van burgemeester en wethouders om uitgaven te doen en inkomsten te verwerven. Het budgetrecht is een belangrijk instrument om politieke invloed uit te oefenen. De raad kan bijvoorbeeld sturen, door meer of minder geld aan een bepaald doel toe te wijzen. De Gemeentewet kent het budgetrecht toe aan de raad en draagt de raad op om erop toe te zien dat de begroting in evenwicht is of dat dit evenwicht de eerstvolgende jaren wordt gerealiseerd. Om het budgetrecht te kunnen uitoefenen moet het college een ontwerpbegroting aan de raad aanbieden. De begroting wordt door de raad vastgesteld.

 

In november is de begroting behandeld. Het college heeft een sluitende begroting gepresenteerd. De totale inkomsten en uitgaven zijn in evenwicht. De totale begroting van Ermelo bedraagt 72,6 miljoen euro. Het grootste deel aan inkomsten ontvangt de gemeente van het Rijk (42,9 miljoen). De rest (29,7 miljoen) ontvangt de gemeente uit lokale heffingen. Hierbij moet u denken aan de OZB, leges voor omgevingsvergunningen, afvalstoffenheffing en hondenbelasting.

 

Het college heeft nog voor 40,5 miljoen aan investeringen staan, onder andere voor het Huis van Bestuur en Cultuur, Calluna en het centrumplan.

 

Hoewel de begroting sluitend is en dus op nul uitkomt, wordt er wel ingeteerd op de algemene reserve. Met andere woorden het huishoudboekje van Ermelo is op orde en op de betaalrekening blijft het saldo gelijk, maar de spaarrekening slinkt wel.

 

Ermelo behoort qua OZB belasting voor woningen tot de laagste gemeenten van Nederland. Dit staat ook in de begroting omschreven. Tegelijkertijd behoort Ermelo qua OZB belasting voor bedrijven tot de duurste gemeenten van ons ons land. Dit staat niet in de begroting genoemd.

 

Ermelo stimuleert hiermee zeker niet het vasthouden van bestaande en het aantrekken van nieuwe bedrijven. Dit staat op gespannen voet met het creëren van nieuwe werkgelegenheid.

 

Dit was aanleiding voor de fractie om (samen met de VVD) een motie in te dienen om het college op te dragen om bij de Kadernota (beleidsstuk met afspraken voor het opstellen voor de begroting) in 2017 met concrete beleidsmaatregelen te komen om dit verschil tussen woningen en bedrijven structureel te verminderen.

 

Omdat de andere fracties dit voorstel niet wilden ondersteunen heeft de SGP besloten de motie niet in stemming te laten brengen en er D.V. volgend jaar op terug te komen. Wordt dus vervolgd.

 

De begroting is door de raad aangenomen.

 

P.W. Stam
SGP ERMELO/SPEULD