8 december 2015
Asielzoekers- en vluchtelingenproblemen
VAN DE RAADTAFEL
Asielzoekers- en vluchtelingenproblemen
Niet één probleem, maar hier komen verschillende problemen bij elkaar, wat het niet alleen moeilijker, maar ook onoverzichtelijker maakt. Want wat is nu een asielzoeker? En is dat iets anders dan een vluchteling?
Er is wel degelijk onderscheid en dat is vastgelegd in het Vluchtelingenverdrag van de VN, wat Nederland ook heeft ondertekend. Een asielzoeker is iemand die de bescherming van een ander land inroept. Hij vraagt daarmee in dat land asiel aan. En het land waar asiel wordt gevraagd, moet nagaan of de asielzoeker valt onder het Vluchtelingenverdrag. Dit gebeurt in de asielprocedure. In Nederland worden zij opgevangen in een asielzoekerscentrum (AZC) en beslist de Immigratie? en Naturalisatiedienst (IND) over de asielaanvraag en of de asielzoeker erkend wordt als vluchteling.
Volgens het Vluchtelingenverdrag is een vluchteling iemand die in zijn thuisland gegronde vrees heeft voor vervolging. Redenen voor vervolging kunnen zijn: ras, godsdienst, nationaliteit, politieke overtuiging of seksuele voorkeur. De vluchteling kan in eigen land geen bescherming krijgen tegen deze vervolging. In Nederland krijgt hij een asielvergunning en de garantie dat hij niet wordt teruggestuurd naar zijn eigen land. Hier worden de vluchtelingen over het land verdeeld in kleinere opvangcentra. Dan wordt er gesproken over een statushouder of vergunninghouder. Verder krijgt hij/zij een aantal bijzondere rechten, zoals toegang tot de arbeidsmarkt. Dat stelt hem in staat een nieuw bestaan op te bouwen. Dit is een opgelegde taakstelling voor de gemeenten. Ermelo moet er in 2016 minimaal 31 opvangen en begeleiden. Dit is niet nieuw, maar het gebeurt al jaren.
Bijna 60 miljoen mensen zijn eind 2014 wereldwijd op de vlucht, waarvan er ongeveer 85.000 door Nederland worden opgevangen. Allemaal mensen met een eigen verhaal en achterliggende dramatische ervaringen. Om niet te spreken van een traumatisch verleden. Hoe hier nu mee om te gaan?
Laten we beginnen met hetgeen de Bijbel in dit kader zegt: Deelt mede tot de behoeften der heiligen. Tracht naar herbergzaamheid. Zo schrijft de apostel Paulus aan de Romeinen. (Rom.12:13). Dat is, volgens de kanttekening, aan de arme, gebreklijdende christenen. En op een andere plaats zegt hij: Vergeet de herbergzaamheid niet; want hierdoor hebben sommigen onwetend engelen geherbergd. (Hebreeën 13:2). Kantt.: Namelijk jegens de vreemdelingen en verjaagde christenen, die dikwijls hun vaderland moesten verlaten en niet wisten waar te blijven.
En nu is het in Ermelo gelukkig zo, dat er een bereidheid is die past bij het gastvrije karakter en historisch bepaalde identiteit van Ermelo als barmhartig zorgdorp. Dan is dus de opdracht helder vanuit het Woord Gods en de bereidheid is ook aanwezig. Moeten we dan met de blinddoek voor alle asielzoekers en vluchtelingen naar Ermelo halen?
Hier moet een duidelijk nee klinken; want niet alle personen die nu over de grens komen zijn werkelijk vluchteling. Blijkens berichten van het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) zitten er duizenden personen onder die niet vanwege lijfsbehoud hier naartoe komen, maar om geldelijk gewin. En ook zijn er velen die, op z’n zachtst gezegd, sympathiseren met de IS. Dit hebben ook de recente aanslagen in Parijs aangetoond. Er is immers geen makkelijker weg om zich te verspreiden en voet aan de grond te krijgen, dan mee te liften met de werkelijke vluchtelingen en misbruik te maken van de algemene barmhartigheid. Doch dit is de moeilijke taak van de IND, waar we als gemeente niet over behoeven te beslissen. Maar wel geldt het voor Ermelo: gebruik het verstand, zowel wat de aantallen, alsook wat de plaats van de opvang betreft. De arme, gebreklijdende vreemdelingen, die om lijfsbehoud moeten vluchten, dienen geholpen te worden met het beste van Ermelo.
De SGP-fractie heeft in de raad wel aangegeven dat er voldoende garanties gegeven worden door het COA, en er afdoende maatregelen getroffen worden om excessen te voorkomen. Ook verlangde de SGP de toezegging van het college dat de politie op voldoende sterkte aanwezig is om alles goed te kunnen handhaven. De ervaring van de opvang op Horst in de jaren negentig en de berichten die nu al tot ons komen over ongeregeldheden in de opvanglocaties, moeten we ons ten nutte maken en er van leren. Tevens verwachten we, ja eisen we, dat degenen die opgevangen worden, zich als gasten zullen gedragen. Het is nu ook voor de SGP-fractie afwachten welke stappen het college zet, en gezet heeft, om ook in Ermelo vluchtelingen op te vangen. Hier wordt momenteel gedacht aan opvang van vergunninghouders, waardoor plekken vrijkomen in de grote asielzoekerscentra. Om een en ander te kunnen regelen is een aanvangskrediet gevraagd van €100.000. Hiermee zullen verschillende kosten worden betaald, zoals huisvesting, inrichting, beveiliging, bijzondere bijstand, inburgeringskosten, sociale voorzieningen (waaronder GGD, WMO en onderwijs), maar ook hun inkomen.
Het is bekend dat rond het jaar 1600 veel geloofsvluchtelingen in Emden werden opgevangen, zodat er regelmatig in één huis zeven gezinnen aanwezig waren. En zij hebben er Gods zegen over mogen ondervinden. Ook is thans reeds gebleken dat de christenvluchteling nu ongestoord naar de kerk kan, wat in zijn vaderland verboden was. Laten we de les van Christus volgen, zowel persoonlijk als in de gemeente (Matth.10:42): En zo wie één van deze kleinen te drinken geeft alleenlijk een beker koud water in den naam eens discipels, voorwaar zeg Ik u, hij zal zijn loon geenszins verliezen.
Om niet meer teksten te noemen, lees ook eens Mattheüs 25:31-46.
F.N. Snoek